Aké sú princezná papagáje ako miláčikovia?

Kontaktovať autora

Prečo je tento papagáj „princeznou“?

Princezná papagáj je austrálsky papagáj s vedeckým názvom Polytelis alexandrae . Je to preto, že bol pomenovaný na počesť dánskej princeznej Alexandry (1844 - 1925). Princezná Alexandra sa oženila s Edwardom, princom z Walesu, a keď sa 22. januára 1901 stal kráľom Edwarda Veľkej Británie, stala sa kráľovnou.

Tento krásny vták je známy pod rôznymi menami vrátane Alexandra papagája, Parakeeta princeznej z Walesu, papagája princeznej Alexandry, papagája kráľovnej Alexandry, papagája ružového a papagája Spinifex. Samozrejme, sú tu mužské aj ženské princeznej papagáje, ale všetky sa nazývajú princeznej!

Kde žijú vo voľnej prírode

Videl som ich vo voľnej prírode vo vnútrozemských púštnych oblastiach južnej Austrálie, ale verím, že sa nachádzajú aj v západnej Austrálii v púštnych aj horských oblastiach. Sú kočovníci a lietajú spolu v skupinách a často sa dajú nájsť - a počuť - blízko vodných priehlbín a iných zdrojov vody.

Robia z nich jemné (ale hlučné) domáce zvieratá

Jednou z prvých vecí, ktorú si na týchto papagájoch na diaľku všimli, sú ich prenikavé hovory. Robia si dobrých, jemných domácich miláčikov a dokonca sa zdajú byť láskaví, ale ich povolanie, keď sú doma a rozhodnú, že vyžadujú pozornosť, môže byť ohlušujúce.

Fyzický popis

Princezná papagáj je stredne veľký druh papagája, a preto sa často označuje ako papagáj. Staršie hláskovanie pre papagáj je paroquet. Medzi ďalšie austrálske papagáje patrí stále populárny Budgerigar.

Keďže boli princezná papagáje chované v zajatí viac ako storočie, do nich sa vyvinulo alebo sa do nich vyšľachtilo niekoľko variácií, najmä sfarbenie ich peria. Existujú aj rozdiely vo voľnej prírode, ale nie sú také výrazné.

  • Dĺžka : Samec dorastá do dĺžky asi 46 cm (16 palcov); samica je o niečo kratšia.
  • Hmotnosť : Tieto vtáky sú prekvapivo ľahké, pretože najväčší samci vážia iba asi 120 g (4 a štvrť unce)!
  • Kvapalina : Vo voľnej prírode je perie tohto vtáka väčšinou zelené s ružovým hrdlom, modrastou korunou, jasne zelenými plecami a pekne modrým trupom, aj keď existujú aj modré a žlté mutácie. Chvost je pomerne dlhý a tenký. U žien je to o niečo kratšie. Nie je tak žiarivo zafarbená ako samec a jej koruna je svetlo šedá.
  • Zobák a oči : Ako vidíte na horných a spodných fotografiách, zobák muža je koralovo červený a jeho oči majú oranžové dúhovky; ženský zobák je bledší a jej dúhovky sú hnedé.
  • Jedlo : Vo voľnej prírode sú kočovné a živia sa hlavne spinifexom a inými semenami. Budú lietať v kŕdli a objavia sa náhle v oblasti, na chvíľu sa tam nakŕmia a potom sa náhle zmiznú.

Ako sa starať o svojho domáceho maznáčika

Princezná Papagáje vyrábajú úžasné domáce zvieratá. Nasleduje niekoľko poznámok o udržiavaní týchto vtákov ako spoločníkov:

bývanie

Princezná Papagáje sa dobre prispôsobujú bývaniu vo vnútornej klietke a môžu voľne lietať vo vnútri domu. Tiež sa tešia z väčšieho priestoru vonkajšej voliéry. Kvôli svojim dlhým chvostom potrebujú veľké množstvo miesta pri sedení.

jedlo

V zajatí si pochutnávajú na konzumácii zmesi papagájov a milujú zeleninu (napríklad kukuricu), naklíčené semená a rôzne druhy ovocia (napríklad jablká a hrušky). V období rozmnožovania si užívajú niektoré druhy hmyzu, ako sú múčniky, a tieto poskytujú dodatočnú výživu pre kurčatá a ich rodičov.

Starostlivosť o zobák

Ako ich zobáky naďalej rastú, princezná papagáje musia byť vybavené malými, tvrdými vetvičkami a konármi, aby sa mohli žuť. Uistite sa, že nie sú toxické.

správanie

Ako miláčikovia sú chovaní vo svojom správaní a majú vlastné skutočné osobnosti, dokonca vykazujú páči a nepáči rôznym členom rodiny alebo návštevníkom.

Ak sa naučia hovoriť od útleho veku, môžu sa naučiť úplne napodobňovať ľudský hlas, hoci to môže trvať na trpezlivosti.

Dĺžka života

Dosiahli zrelosť okolo jedného roka a žijú prekvapivo dlho; niektoré z nich žijú od 15 do 30 rokov.

chov

Rovnako ako väčšina ostatných papagájov, aj vo voľnej prírode hniezdia v dutých stromoch, pričom uprednostňujú gumáky (eukalypty) a wattles. Rovnako ako mnoho domácich vtákov vo voľnej prírode, väčšinou sa množia, keď pršalo a pre kurčatá je k dispozícii dostatok potravy. V zajatí sa však dobre chovajú, najmä ak majú dutú guľatinu, ale je potrebné zabezpečiť priestor pre dlhý chvost. Rok čo rok sa vrátia do toho istého denníka, aby sa znova rozmnožili, takže je potrebné každý rok po použití očistiť od roztočov a chorôb.

Dávajú prednosť množeniu v skupinách, tak ako vo voľnej prírode, a ležia od štyroch do šiestich malých bielych vajec. Deti sa vyliahnu asi za devätnásť dní.

Tagy:  kone Plazy a obojživelníky Psy